Les millors frases d’ells (2014)

Us podeu saltar la següent introducció i anar directament a la llista si ja heu llegit “Les millors frases d’elles (2014)“:

Suposo que ja sabeu que demà s’acaba el 2014, i com que sentia enveja de les llistes recopilatòries, jo també n’he fet.

I en sentia tanta, d’enveja, que al final (com l’any passat per aquestes dates) he confeccionat dues llistes, cadascuna de 12 frases, paràgrafs, idees, digueu-ne x, que més m’han impactat, fer pensar, emocionat, sobtat, colpit, riure i/o entristir-me aquest any (que no vol dir que els llibres fossin publicats el 2014).

Dues llistes… per què? Perquè no sóc bon retallador (ni tan sols literalment, amb tisores: les línies rectes no existeixen per a mi). Els llibres ocupen 3 espais: físic (estanteria), virtual (e-reader) i temporal (les hores que t’estàs llegint-los). I al tercer espai li’n dono molta importància: alguna cosa bona intento trobar en els llibres quan els recordo i recordo el temps que vaig emprar llegint-los. Per aquesta raó, divideixo la gran llista en dos: homes i dones, mascles i femelles (però que consti que no té res a veure amb les preferències sexuals dels autors perquè n’hi ha de tots colors en aquest sentit en les dues llistes).

Només fragments. Hi han llibres que mereixerien ser-hi sencers, i no he destacat cap frase d’ells. I, en el cas contrari, llibres que sí que hi són i que només recomanaria llegir el que he transcrit. Però com que no volia que fossin llistes ordinàries: 1.- no sabreu què considero millor i què pitjor i 2.- m’és més difícil decidir un millor llibre secer que un millor fragment.

L’ordre: el de lectura al llarg de l’any.

—————————————————————————————————

Als que no són llibròfags se’ls fa molt estrany, que puguis passar-te tanta estona repassant els lloms dels llibres, i per contra, quan et xafardegen la teva no pots deixar de sentir-te incòmode, com si t’espiessin la roba interior.

serra

——————————————–

La vida está muy mal hecha. Se encuentra uno en ella incesantemente con gente inútil. Está llena de reincidencias. Los paisajes que tiene son interminables. Si la vida se presentara a un editor, la rechazaría.

(trad. d’Elena M. Cano i Iñigo Sánchez-Panos)

10150795_840784512614074_959216781_n

———————————————-

—El teu pare és catedràtic de matemàtiques?

—Sí, és professor al Col·legi de França i membre de l’Institururut o com es digui… —va explicar l’Alise—. És lamentable, amb tre-vuit anys que té. Hauria pogut fer un esforç.

(trad. de Jordi Martín Lloret)

escuma

———————————————

Antigament, els nostres savis es van plantejar una qüestió interessant, sovint investigada: «¿com s’origina la llum?», la solució de la qual s’ha cercat reiteradament, sense altra conseqüència que omplir els nostres manicomis amb els pressumptes solucionadors.

(trad. de Jordi Vidal i Tubau)

planilandia

——————————————-

De acuerdo, mi visión puede ser de «artista», es decir, a juicio de la buena burguesía, de loco.

(trad. de Juan Vivanco Gefaell)

pasolini

——————————————

Només qui no té un passat pot deixar-se anar a la il·lusió de la felicitat.

(trad. de Maria Aurèlia Capmany)

10150796

——————————————

Existen los que han nacido para vivir y los que han nacido para amar.

(trad. de Luis Echávarri)

camus

———————————————-

El que estableix què està bé i que és necessari no és el que la gent digui o faci, no és el progrés, sinó el meu cor.

(trad. de Miquel Cabal)

tolstoi

————————————–

Si arribes al punt en què tu, ja saps, estimes algú, aleshores és com si tot s’invertís. Ja no és que tu estimis la persona per determinades característiques seves; és que estimes les seves característiques perquè l’estimes a ella.

(trad. de Ferran Ràfols Gesa)

escombra

—————————————-

El convidat del dia era un economista marxista d’un dels estats del pacte de Varsòvia que semblava en ple atac de nervis. «Las Vegas», va mirar d’explicar, «està situada al mig del desert, no produeix cap bé tangible, els diners entren i surten, no produeix res d’acord amb la teoria, aquest lloc ni tan sols hauria d’existir, i encara molt menys prosperar de la forma que prospera. Tinc la sensació que tota la meva vida s’ha basat en premisses il·lusòries. He perdut la realitat. Em pot dir, sisplau,on és la realitat?». L’entrevistador semblava incòmode i va intentar canviar de tema parlant d’Elvis Presley.

(trad. de Ferran Ràfols Gesa)

pynchon

————————————————-

 Res s’amaga amb més recel que el dolor que ens causem a nosaltres mateixos. No se’n parla i es mira de no pensar-hi, però el mal es va acumulant. Els mals pitjors se’ls fa un mateix. Un mateix sap on ha de picar.

nois

——————————————-

Si he ofendido a alguien al hablar mal de Thomas Jefferson, peor para él. Puedo largar lo que se me antoje, excepto «¡Fuego!» si no se ha producido un incendio, porque soy un ciudadano de los Estados Unidos de América. La función de tu Gobierno no es ni debería ser evitar que ni tú ni nadie (sin importar color, raza o religión) vea heridos sus estúpidos sentimientos.

(trad. Ramón de España)

0011

Ni vull ni me’n puc estar de fer una menció (digues menció, digues publicitat, tant me fa) a ‘Elegia’ de Montse Pou: sens dubte la novel·la que més i millor he llegit aquest any.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s